Sambal Goreng Kerang Tahu Petai

Sambal Goreng Kerang Tahu

Resep Sambal Goreng Kerang Tahu

Kreasi sambal goreng dengan campuran kerang, potongan tahu dan butiran petai menjadi salah satu hidangan spesial yang tidak boleh terlewatkan. Uniknya resep Sambal Goreng Kerang Tahu Petai ini, Bunda tidak perlu cabai untuk membuatnya. Cukup menggunakan Kobe Bumbu Nasi Goreng Poll Pedas, kini mengkreasikan sambal goreng menjadi lebih mudah dan terasa pedas nikmat.

Nilai resep ini
(14)
1 mangkuk 30 menit

Bahan

  • 1 bungkus Kobe Bumbu Nasi Goreng Poll Pedas
  • 5 bh tahu kuning, potong dadu dan digoreng
  • 100 gr daging kerang dara
  • 1 papan petai
  • 1 bh tomat, sudah diblender
  • gula merah secukupnya
  • 3 sendok makan minyak goreng
  • 150 ml air
Kobe Nasi Uduk banner

Cara membuat Sambal Goreng Kerang Tahu Petai

  1. Panaskan minyak dalam wajan.
  2. Tumis tomat yang sudah diblender. Tambahkan gula merah, Kobe Bumbu Nasi Goreng Poll Pedas. Masak sampai mendidih.
  3. Kemudian masukkan tahu dan kerang. Aduk rata, kemudian masukkan petai.
  4. Aduk kembali sampai rata dan matang.
  5. Sambal Kerang Tahu Petai siap disajikan dengan nasi hangat
 
 
Kobe Nasi Uduk